Aluskate on olennainen osa kattoa

Aluskate on vesikatteen alle ja kantavan kattorakenteen päälle asennettava kosteudelta suojaava kerros. Aluskate on todella tärkeä osa kattoa, sillä sen tarkoitus on suojata kattorakenteita sekä ulkoa että sisältäpäin tulevalta kosteudelta. Aluskate on tarkoitettu kestämään yhtä kauan kuin vesikattokin.

Aluskatteen asennus on suhteellisen helppoa. Suomen sääoloissa korostuu se tosiasia, että ensinnäkin aluskate pitää aina asentaa. Yhtä tärkeää on varmistua siitä, että aluskate on asennettu hyvin ja se toimii oikein. Huolellinen aluskatteen asennus varmistaa, että kattosi on pitkäikäinen ja sekä aluskate että vesikatto suojaavat taloasi vesi- ja kosteusvaurioilta.

Peltikaton aluskate estää peltikaton kondensiosta aiheutuvat haitat. Se levitetään katolle vaakasuunnassa lappeen alaosasta eli räystäältä aloittaen ja kaistale kerrallaan kohti harjaa edeten. Peltikaton aluskate pitää asentaa kaistaleet osittain päällekkäin, jotta aluskatetta pitkin valuva vesi ei pääse kattorakenteisiin saumakohdista. Aluskate kiinnitetään katolle asennettaviin pystylautoihin, jolloin aluskate jää pystylaudoituksen ja ruodelaudoituksen väliin.

Tiilikaton aluskatteen asennus tapahtuu yleensä vaakasuuntaan kattotuolien päälle. Aluskate kiinnitetään hakasilla. Tuuletusrimoja käyttämällä varmistetaan, että aluskatteen ja kattotiilien väliin jää riittävä tila tuuletukselle. Aluskate asennetaan riittävän löysälle ja notkolle, jolloin vesi valuu pois eikä tuuletusrimoihin.

Erilaiset aluskatteet


Aluskate pitää aina valita vesikaton materiaalin, katon rakenteiden ja ympäristön olosuhteiden mukaan. Nykyaikaiset aluskatteet sekä estävät veden läpäisyä ulkopuolelta että poistavat kosteutta rakennuksen sisältä. Aluskate voi olla hengittävä aluskate eli diffuusioavoin aluskate tai kondenssisuojattu aluskate.

Kondenssisuojattu aluskate toimii seuraavasti:

  • Yläpuolinen tiivis kalvo ei päästä kosteutta läpi
  • Kosteus valuu aluskatetta pitkin alaräystäiltä pois
  • Alapuolella on nukka, joka kerää itseensä sisältäpäin tulevan höyryn
  • Höyry haihtuu nukasta kun katon tuuletus toimii oikein
  • Varmistu että tuuletus toimii ettei kosteus tiivisty pisaroiksi ja tipu eristeisiin


Hengittävä aluskate eli diffuusioavoin aluskate toimii näin:

  • Ei päästä ylhäältä tulevaa kosteutta lävitse
  • Estää yläpuolelta kosteuden pääsemisen rakenteisiin
  • Päästää alapuoleltaan höyrystyneen veden lävitseen
  • Kuivattaa alapuolella olevia rakenteita ja eristystä
  • Antaa enemmän anteeksi puutteita tuuletuksessa


Kateykköset tietää, mikä aluskate sopii parhaiten juuri sinun katollesi. Teemme myös aluskatteen asennukset ripeästi ja tinkimättömällä ammattitaidolla. Kysy lisää! Palvelemme kattavasti Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla.

AluskatePyydä ilmainen arvio kattoremontista

Teemme ripeitä kattoremontteja tinkimättömällä ammattitaidolla. Meille tärkeintä on toimiva lopputulos ja tyytyväinen asiakas. Pyydä heti maksuton arvio kattoremontistasi.

Nimi*
Paikkakunta*
Puhelinnumero*
Sähköpostiosoite*